Home » Όλα τα Νέα » Το πλυντήριο μας… αρρωσταίνει;
Οι πετσέτες του μπάνιου θα πρέπει να διαχωρίζονται από τα εσώρουχα και τις πετσέτες της κουζίνας, σύμφωνα με τη μελέτη

Το πλυντήριο μας… αρρωσταίνει;

Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα μυρίζουν φρεσκάδα χωρίς να είναι και καθαρά

Τα φρεσκοπλυμένα ρούχα που μόλις έχουν βγει από το πλυντήριο μπορεί να μυρίζουν φρεσκάδα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι και καθαρά. Νέα μελέτη έδειξε ότι τα επικίνδυνα βακτήρια που δεν εξουδετερώνονται εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας του επιλεγμένου προγράμματος μπορούν να μετατρέψουν την πλύση σε πραγματικό «φυτώριο» ανθυγιεινών οργανισμών.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της βρετανικής μελέτης, μικροβιολόγο δρα Λίσα Ακερλι, ο παραπάνω κύκλος πλύσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αρρωστημένος».
«Οι καταναλωτές νομίζουν ότι η πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες “καθαρίζει” τα ρούχα, όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι φροντίζει και για την υγιεινή των ρούχων» αναφέρει η ειδικός. «Η μείωση της θερμοκρασίας πλύσης, όπως και η χρήση πιο ήπιων απορρυπαντικών, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας της πλύσης ως προς την εξολόθρευση επικίνδυνων βακτηρίων, φρενάροντας έτσι τη μη μετάδοσή τους σε άλλα ρούχα».
«Φυτώριο» βακτηρίων λόγω χαμηλής θερμοκρασίας
Η δρ Ακερλι υποστηρίζει ότι ο «αρρωστημένος κύκλος πλύσης» δεν αναφέρεται μόνο στη διατήρηση των βακτηρίων επάνω στα ρούχα αλλά και στη μετάδοσή τους σε άλλα ρούχα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην ίδια πλύση.
«Αν βάλουμε ένα ρούχο γεμάτο βακτήρια στο πλυντήριο σε χαμηλή θερμοκρασία, τότε το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να μεταφέρουμε το βακτήριο αυτό και στα άλλα ρούχα της πλύσης, δημιουργώντας μια “βακτηριακή σούπα”» εξηγεί η ίδια.
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι τα βακτήρια από τα φορεμένα εσώρουχα μπορούν να μεταφερθούν π.χ. σε πετσέτες κουζίνας τις οποίες στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε για να σκουπίσουμε τα πιάτα. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μας αρρωστήσει και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξεχωρίζουμε σωστά τα άπλυτα. Ακόμη, τα βακτήρια από τα βρεγμένα ρούχα μεταφέρονται ευκολότερα στα χέρια μας» προσθέτει η δρ Ακερλι.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που συσσωρεύονται στο εσωτερικό του πλυντηρίου, έπειτα από αλλεπάλληλες πλύσεις μεταφέρονται στην παροχή νερού – συγκεκριμένα, σε δύο κουταλιές νερού είναι δυνατό να εντοπιστούν μέχρι και ένα εκατομμύριο βακτήρια. Οι πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες προσφέρουν το ιδανικό περιβάλλον για την αναπαραγωγή των βακτηρίων, τα οποία συχνά βρίσκουν κρυψώνα στο συρταράκι του απορρυπαντικού και στις πτυχώσεις της πόρτας του πλυντηρίου» τονίζει η μικροβιολόγος.
Εύκολα βήματα για καθαρή μπουγάδα
Η ειδικός υποστηρίζει ότι:
 • Καλό είναι μία φορά τον μήνα να γίνεται μια πλύση χωρίς περιεχόμενο στους 90 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να καθαρίζεται αποτελεσματικά το εσωτερικό του πλυντηρίου. Εσώρουχα, σεντόνια και πετσέτες μπάνιου ή κουζίνας καλό είναι να πλένονται ξεχωριστά καθώς – ιδιαίτερα τα εσώρουχα – μπορεί να κρύβουν επικίνδυνες εκπλήξεις.
 • Μετά το τέλος της πλύσης η πόρτα του πλυντηρίου καλό είναι να μένει ανοιχτή προκειμένου να μειώνεται η υγρασία στο εσωτερικό του κάδου, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
 • Το συρταράκι του απορρυπαντικού θα πρέπει επίσης να καθαρίζεται συχνά, ενώ μετά την τοποθέτηση λερωμένων ρούχων στον κάδο του πλυντηρίου θα πρέπει να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας.

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

8 comments

 1. Αυτό είναι ακριβώς που αναζητούσα.
  Και το βρήκα με μια απλή αναζήτηση στη λέξη
  στο yahoo.

 2. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου
  θα το δημοσιεύσω και σε πολλούς
  άλλους να το μάθουν.

 3. Αυτό είναι ακριβώς που χρειαζόμουνα.
  Και το βρήκα με μια απλή αναζήτηση στη λέξη στο yahoo.

 4. Καλησπέρα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το blog και με βοήθησε πάρα
  πολύ στη έρευνα μου. Μακάρι να μπορούσα να σας εξυπηρετήσω
  όπως εσείς εμένα μόλις.

 5. Πολύ ενδιαφέρουσα η άποψη σου
  θα το δημοσιεύσω και σε πολλούς άλλους να το μάθουν.

 6. Πρώτη φορά βρίσκομαι το site
  σου και είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχει τόσο ενδιαφέροντα άρθρα.

 7. Καλησπέρα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι αυτό το bllog και με βοήθησε πάρα πολύ στη δουλειά μου.
  Μακάρι να μπορούσα να σας βοηθήσω όπως εσείς εμένα μόλις.

 8. Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας! Συγχαρητήρια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο