Home » Απόψεις » H Ελλάδα στον αστερισμό του Halloween!
H Ελλάδα στον αστερισμό του Halloween!

H Ελλάδα στον αστερισμό του Halloween!

Μέχρι πρότινος ο Οκτώβριος ήταν κατεξοχήν ο μήνας κατά τον οποίο τιμούσαμε το περήφανο ΟΧΙ που απαντήσαμε στο ιταμό τελεσίγραφο των Ιταλών. Ήταν επίσης ο μήνας που γιόρταζαν οι Δημήτρηδες και οι Δήμητρες, η μισή Ελλάδα δηλαδή! Τα τελευταία εντούτοις χρόνια, ως παρελκόμενο της παγκοσμιοποίησης, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες γιορτάζουν  συν τοις άλλοις και  το αμερικανόφερτο Halloween! Τι είναι όμως το Halloween;

Η λέξη «Halloween» είναι συντομογραφία του «All Hallows Evening», δηλαδή της βραδιάς πριν από τη γιορτή των Αγίων Πάντων, που είναι 1η Νοεμβρίου. Γιορτάζεται επομένως  στις 31 Οκτωβρίου και είναι η παραμονή των Αγίων Πάντων για τον δυτικό χριστιανικό κόσμο. Τη μέρα μάλιστα εκείνη, παιδιά ντυμένα όσο πιο τρομακτικά γίνεται, κυκλοφορούν στους δρόμους, από πόρτα σε πόρτα και ζητούν κέρασμα, ενέργεια γνωστή ως “trick or treat” («φάρσα ή κέρασμα»). Αν δεν έχεις, ωστόσο, να τους προσφέρεις κάτι, σε τρομάζουν. Αν αποφασίσεις όμως, να κεράσεις όποιον σου χτυπήσει,  οπλίζεσαι το δίχως άλλο με κιλά ζαχαρωτών τα οποία προσφέρεις αφειδώλευτα!

Όπως μάλιστα συμβαίνει σε κάθε γιορτή, έτσι και το Halloween γίνεται προϊόντος του χρόνου όλο και πιο εμπορικό. Ως εκ τούτου τα ευφάνταστα κοστούμια υπερπαραγωγή δίνουν και παίρνουν με την πάροδο του χρόνου, οι εξεζητημένοι επίσης στολισμοί, οι άπειρες κολοκύθες, τα αμέτρητα ζαχαρωτά και όλα αυτά: υπό το πρίσμα του τρομακτικού, του  μεταφυσικού και του εξωπραγματικού. Η παράδοση άλλωστε αναφέρει ότι τη συγκεκριμένη μέρα ερχόμαστε πιο κοντά με τον «άλλο κόσμο», ότι μπορούμε πιο συγκεκριμένα  να έρθουμε σε επαφή με πνεύματα και νεκρούς.

Κανείς  δε θα μπορούσε βέβαια να βρει τις ρίζες της στις τελετές των Ρωμαίων για τη θεά των φρούτων και των καρπών,τη γνωστή Πομόνα ή στην τελετή των Νεκρών, την Παρεντάλια. Από τον 8ο αιώνα μ.Χ. συνδέεται άμεσα με την αρχαία κέλτικη γιορτή Σάουιν (Samhain),που στα παλιά ιρλανδικά σημαίνει «τέλος του καλοκαιριού».Σηματοδοτεί μάλιστα το τέλος της καλοκαιρίας και την έναρξη των προετοιμασιών για την έλευση της βαρυχειμωνιάς.  Είναι άλλωστε γνωστό πως  οι Κέλτες την 31η Οκτωβρίου γιόρταζαν το τέλος της περιόδου της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα.

Τα χρώματα που συνδέονται με τη γιορτή είναι το πορτοκαλί και το μαύρο. Το πορτοκαλί συμβολίζει τη φθινοπωρινή σοδειά και το μαύρο τον θάνατο και, γενικά, τον «άλλο κόσμο».    Χαρακτηριστικό δε, της ημέρας είναι και ο στολισμός των σπιτιών με κολοκύθες που φέρουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.Το έθιμο μάλιστα της κολοκύθας προέρχεται από έναν παλιό ιρλανδικό θρύλο. Σε αυτόν, ένας τεμπέλης αλλά πανέξυπνος αγρότης, ο Τζακ, καταφέρνει να ξεγελάσει και να παγιδεύσει τον διάβολο. Αρνείται, μάλιστα, να τον απελευθερώσει μέχρι να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία. Τελικά, δέχεται να τον αφήσει ελεύθερο, με την προϋπόθεση ότι όταν πεθάνει, ο διάβολος δε θα τον αφήσει να εισέλθει στην κόλαση. Η συμφωνία τηρείται και το πνεύμα του Τζακ φτιάχνει τα φανάρια από κολοκύθα, τοποθετεί μέσα τους ένα κερί και περιπλανιέται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης για να βρει ένα μέρος να αναπαυθεί. Γι’ αυτό και οι κολοκύθες ονομάζονται στα αγγλικά Jack O’ Lantern (Τζακ Φανάρι).

Στις ΗΠΑ για την ακρίβεια  το Halloween  ξεκίνησε να γιορτάζεται γύρω στο 1840, όταν ιρλανδοί καθολικοί έφεραν το έθιμο στη νέα τους πατρίδα. Οι Ιρλανδοί μάλιστα πίστευαν ότι η τοποθέτηση ενός κεριού στην κολοκύθα (αρχικά αντί της κολοκύθας χρησιμοποιούνταν γογγύλια ή πατάτες) κρατά μακριά τα κακά πνεύματα και  κυρίως το πνεύμα του τσιγγούνη και πειραχτήρι Τζακ, γι’ αυτό τις τοποθετούσαν κυρίως στα παράθυρα και τις πόρτες τους.

Στις 31  Οκτωβρίου λοιπόν κάθε έτους, γιορτάζεται η αμερικανική γιορτή Halloween, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει παραδόξως αποκτήσει πολλούς θαυμαστές και στη χώρα μας.

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο