Home » Αγροτικός Αστέρας

Αγροτικός Αστέρας

Ο Αγροτικός Αστέρας ιδρύθηκε στο Νέο Κουκλουτζά (Εύοσμο) της Θεσσαλονίκης από τους λιγοστούς γηγενείς κατοίκους του Παλαιού Χαρμάνκιοϊ και κυρίως από το προσφυγικό στοιχείο που εγκαταστάθηκε στην περιοχή μετά το 1922.
Οι πρόσφυγες προέρχονταν στην πλειοψηφία τους από την ευρύτερη περιοχή της Σμύρνης, ιδιαίτερα όμως από τον Κουκλουτζά (ελληνιστί ευώδης, εύοσμος, ως ακριβής μετάφραση της τουρκικής λέξης), ένα όμορφο προάστιο-θέρετρο της Σμύρνης, μόλις 5 χλμ. ανατολικά-νοτιονατολικά από αυτή, γνωστό σήμερα ως Altin dağ.

Το Καταστατικό του «Προοδευτικού Μορφωτικού Αθλητικού και Προσκοπικού Συλλόγου “Ο Αγροτικός Αστήρ”», όπως ήταν η πλήρης ονομασία του, συντάχθηκε από μια παρέα νέων του Νέου Κουκλουτζά στις 25 Νοεμβρίου 1929.
Βάσει των προφορικών μαρτυριών, η ιδέα ανήκε στον αξιωματικό Δημ. Κοντικάκη, γεννημένο στα Χανιά το 1892, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στον οικισμό μετά το γάμο του με την προσφυγοπούλα Κωστάνθη Μεντενοπούλου .
Σύμφωνα με το εν λόγω Καταστατικό (51 άρθρα), σκοπός του συλλόγου ήταν «η πρόοδος, η μόρφωσις και η εν γένει ανάπτυξις του Αθλητισμού ως και η κατά πάντα τρόπον εξύψωσις της νεολαίας».

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου

Πρόεδρος: Σωτ. Μαρκάκης
Αντιπρόεδρος: Πέτρ. Αμπατζής
Γραμματέας: Δημ. Μεντενόπουλος
Ταμίας: Αντ. Μεϊμάρογλου
Σύμβουλος: Κων/νος Φατσέας
Έφορος: Ακρ. Παπακριβάκης

Το Πρακτικό ίδρυσης και η αίτηση για την αναγνώριση του συλλόγου κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο στις 10 Ιανουαρίου 1930. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο «Αγροτικός Αστήρ» οφείλει την ονομασία του στην αγροτική προέλευση και ενασχόληση των κατοίκων, την αγροτιά δηλαδή της περιοχής, η οποία μάλιστα συμβολίζεται στο έμβλημά του με το αστέρι που αναδύεται μέσα από τα στάχυα, καθώς και με το πράσινο και άσπρο χρώμα της φανέλας του.

Στις δύο πρώτες δεκαετίες της ύπαρξής της η ομάδα συμμετείχε σε ανεπίσημους αγώνες, που διοργανώνονταν με άλλες ομάδες των όμορων συνοικισμών και εν γένει του νομού Θεσσαλονίκης. Ίσως σ’ αυτό να οφείλεται και η παντελής απουσία οποιασδήποτε αναφοράς για το σύλλογο στον Τύπο της Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες 1930 και 1940. Οι δραστηριότητες της ομάδας όμως διακόπηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, περίοδος κατά την οποία το ιδιόκτητο από το 1931 γήπεδό του, στη νότια πλευρά του οικισμού, χρησιμοποιήθηκε τότε ως πολυβολείο και υπόγειες αποθήκες αντιαεροπορικών βλημάτων των δυνάμεων Κατοχής.

Από τη δεκαετία του 1950 ο σύλλογος επαναδραστηριοποιήθηκε. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η επιβεβλημένη τροποποίηση του καταστατικού του (1954), αφού αυτό παρέμενε το ίδιο από την ίδρυσή του. Συμμετείχε για πολλά χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα, κερδίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα δοκίμου κατηγορίας το έτος 1956-1957, και αποτελώντας έτσι πόλο έλξης για πολλούς νέους του Ευόσμου. Οι σημαντικότερες επιτυχίες του «Αγροτικού Αστέρα» ήρθαν πολλά χρόνια αργότερα, όταν το 1978 ανέβηκε στη Β’ Εθνική, από το τοπικό πρωτάθλημα, κερδίζοντας στον Εύοσμο την Αναγέννηση Γιαννιτσών με 1 – 0, με κεφαλιά “ψαράκι” του Παντελίδη (του θρυλικού μπόμπου). Η μεγάλη ομάδα του Αστέρα των αρχών της δεκαετίας του 1980, περίοδος κατά την οποία συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας, τερματίζοντας στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας και διεκδικώντας με αξιώσεις την άνοδό του στην Α΄ Εθνική, έκανε πολλούς φιλάθλους απ’ όλα τα μέρη της Θεσσαλονίκης και όχι μονο, να παρακολουθούν τα παιχνίδια στον Εύοσμο, αλλά και εκτός. Γιάννης και Γιώργος Γούσιος, Γυφτάκης, Φαρμάκης, Κολώνης, Τσαντεκίδης, Ζαρόγιαννης ήταν μερικά από τα μεγάλα ονόματα της εποχής.

Τη δεκαετία του 1990, ο Αστέρας συμμετείχε στη Γ’ Εθνική επί 7 χρόνια, ενώ το 2001 επανήλθε στην κατηγορία, ύστερα από ένα σύντομο πέρασμα στην Δ’ Εθνικη. Το 2006 ανέβηκε στην Β’ Εθνική, στην οποία παρέμεινε επί 6 συναπτά έτη, πραγματοποιώντας πολύ καλές εμφανίσεις και τερματίζοντας στις υψηλές θέσεις της βαθμολογίας. Μέγιστη διάκριση για την ομάδα μας τη δεκαετία αυτή, ήταν η ξέφρενη πορεία στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας την περίοδο 2005 – 2006, όπου απέκλεισε διαδοχικά τον Π.Α.Ο.Κ., τον Εργοτέλη, τον Εθνικό Αστέρα και στα ημιτελικά αποκλείστηκε από την Α.Ε.Κ., την οποία όμως κέρδισε στον επαναληπτικό αγώνα με 1 – 0.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο