Home » Οικονομία » Υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Νόμος Κατσέλη

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά – Νόμος Κατσέλη

του Στέλιου Γεωργίου

Στην ιστοσελίδα μας μίλησε η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Κυριακή Χατζημιχαήλ.

Ο Νόμος Κατσέλη ψηφίστηκε το 2010 για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της υπερχρέωσης και απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα  που δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα. Στα 8 χρόνια ζωής του ο Νόμος αυτός έχει υποστεί αρκετές αλλαγές. Αρχικά, ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός για τον δανειολήπτη που είχε τη δυνατότητα να ενταχθεί χωρίς ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, άρχισε να γίνεται όλο και πιο αυστηρός. Το 2015, επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις στο Νόμο με τη σημαντικότερη να προβλέπει την ένταξη οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία . Μόλις πριν λίγους μήνες (Μάιος 2018) ήρθε να προστεθεί η άρση του τραπεζικού απορρήτου, με την οποία παρακολουθείται η κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του δανειολήπτη στην ημεδαπή και στο εξωτερικό σε βάθος πενταετίας.

Η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών σταμάτησε τις πληρωμές το 2012, όταν μειώθηκε το οικογενειακό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος διαβίωσης τους και τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Ο Νόμος έρχεται να προστατεύσει την αξιοπρεπή διαβίωση των δανειοληπτών, ενώ τα Δικαστήρια είναι αρμόδια για να κρίνουν εάν υφίσταται  δόλια υπερχρέωση από την πλευρά του δανειολήπτη. Η απόφαση του Δικαστηρίου ρυθμίζει τις οφειλές σε 2 στάδια, δηλαδή  ο δανειολήπτης ουσιαστικά αναλαμβάνει 2 ρυθμίσεις: η πρώτη αφορά το σύνολο των οφειλών και η άλλη τη διάσωση της κύριας κατοικίας με περίοδο χάριτος ώστε να μη συμπέσουν οι 2 ρυθμίσεις χρονικά διότι θα οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα της μη καταβολής των δόσεων(Άρθρα 8 και 9 αντίστοιχα).

Παραπληροφόρηση ότι η ισχύς του είναι μέχρι το τέλος 2018!

Το ότι ο Νόμος προβλέπει ότι όποιος επιθυμεί να διασώσει την πρώτη του κατοικία πρέπει να υποβάλλει αίτηση μέχρι το τέλος 2018 δε σημαίνει ότι δε θα μπορεί να καταθέσει αίτηση ρύθμισης των οφειλών του ή ότι αποκλείεται η παράταση του Άρθρου 9 παρ 2 δηλαδή η διάσωση της κύριας κατοικίας. Η ενημέρωση από Δικηγόρο κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση προβλημάτων αποπληρωμής δόσεων, καθώς με τις συμβουλές και τη σωστή καθοδήγηση αυξάνονται οι πιθανότητες  υπαγωγής  στο Νόμο.

Όχι στη μερική καταβολή δόσεων!

Δυστυχώς η μερική καταβολή ισούται με μη καταβολή, έτσι λοιπόν η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος του δανειολήπτη και συγχρονως εντοκίζεται το οφειλόμενο ποσό. Προτιμότερη είναι αναμφισβήτητα η σύναψη τροποποιητικής σύμβασης δανείου και η ρύθμιση του ποσού της δοσης της δόσης στο ποσό που μπορεί να πληρώσει ο δανειοληπτης και όχι η μερική καταβολή δόσεων έτσι αυθαίρετα για τους παραπάνω λόγους.

 

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο