Home » Όλα τα Νέα » Πολιτισμός: Aναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια!
Πολιτισμός: Aναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια!
Πολιτισμός: Aναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια!

Πολιτισμός: Aναγκαιότητα και όχι Πολυτέλεια!

Σημαίνουσας σημασίας για την ευρύτερη ανάπτυξη του ανθρώπου, αποτελεί όχι μόνο ο υλικοτεχνικός, αλλά και ο πνευματικός και ο ηθικός πολιτισμός, τον ρόλο των οποίων πολλοί έχοντες την εξουσία  επιχειρούν τεχνηέντως  να υποβαθμίσουν. Ας μη λησμονούμε άλλωστε, πως λαός χωρίς ενεργό  και οργανωμένο πολιτισμό και δη πνευματικό: είναι ένας λαός υποχείριο, χωρίς γνώση, χωρίς μνήμη, δίχως έρμα και δίχως αναμφήριστα  κριτική ικανότητα.

Συνιστά διαρρήδην και αναφανδόν ευθύνη της Πολιτείας, των Περιφερειών και των εκάστοτε Δήμων για τη δημιουργία  καλλιεργημένων ανθρώπων,  η απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών, σε ποιοτικές παραγωγές στην τέχνη,  καθώς και σε ορθές, ποικίλες και ψυχωφέλιμες ψυχαγωγικές επιλογές που συμβάλλουν τα μάλα στη γόνιμη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των πολιτών.

Με υψηλό μάλιστα αίσθημα ευθύνης,  στον Δήμο Καλαμαριάς, στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στον Δήμο Νεαπόλεως- Συκεών, στον Δήμο Παύλου Μελά, στον Δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, οι καθ΄ύλην αρμόδιοι έχουν μεριμνήσει ώστε να  ανεβαίνουν, κάθε μήνα σχεδόν, αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Κάθε Σεπτέμβριο δε, συν τοις άλλοις φροντίζουν,  μέσα από μια πλειάδα  ψυχαγωγικών επιλογών, όπως  συναυλίες από καταξιωμένους καλλιτέχνες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής και λυρικής σκηνής,  παιδικό θέατρο,  θέατρο σκιών  και αφήγηση παραμυθιών από επαγγελματίες ηθοποιούς ή γνωστούς έντεχνους καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις  από γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς και  όπερες, να προάγουν τα νάματα του πνευματικού πολιτισμού,  πρωτίστως στους δημότες τους και δευτερευόντως στους δημότες των όμορων και όχι μόνο Δήμων τους.

Λειτουργούν επίσης τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών  στη γεωγραφική περιοχή τους, ενώ ο θεσμός του ανοιχτού λαϊκού πανεπιστημίου που λειτουργεί στους Δήμους αυτούς συμβάλλει στην ευρύτερη ενημέρωση των πολιτών πάνω σε διάφορα θέματα του επιστητού. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό πως η πρόσβαση στις προαναφερθείσες πολιτιστικές εκδηλώσεις και στα προαναφερθέντα πολιτιστικά και λυσιτελή προγράμματα  είναι εντελώς δωρεάν για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες. Η περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας από την άλλη, έχει νοικιάσει εδώ και χρόνια  το κινηματοθέατρο Αλέξανδρος, απέναντι από τον Λευκό Πύργο και κάθε εβδομάδα προσφέρει στους χειμαζόμενους από την οικονομική κρίση πολίτες∙ ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, ποικίλες ενημερωτικές ημερίδες, μουσικές παραστάσεις κ.α.  με ελεύθερη κι εκεί να υπογραμμίσουμε είσοδο!

Στον  Δήμο εντούτοις Κορδελιού- Ευόσμου, για ακόμη μία χρονιά ο δωρεάν πνευματικός πολιτισμός περιορίζεται αποκλειστικά και  μόνο στις δράσεις που επιμελούνται και παρουσιάζουν οι διάφοροι χορευτικοί πολιτιστικοί σύλλογοι υπό την αιγίδα του Δήμου!

Όλοι σχεδόν, όπως έγινε σαφές λοιπόν οι  Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης καθώς και η περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας είναι σε οικονομική κατάσταση, ενδιαφέρονται έμπρακτα και ως εκ τούτου  προσφέρουν δωρεάν  αξιόλογες ποιοτικές εκδηλώσεις στους δημότες τους, ενώ συχνά ανεβαίνουν στα πολιτιστικά τους κέντρα  και παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με ελεύθερη πάντα είσοδο! Όλοι, εκτός βέβαια από τον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου, ο οποίος είναι ουραγός! Το αξιοσημείωτο είναι πως μολονότι  ο  κύριος Σούλας από τον Οκτώβριο του 2015 έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, καμία παράσταση σε παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου δεν έχει ανέβει στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου μας! Για την ακρίβεια, οι θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανέβει στον Δήμο μας είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού κι αυτές ήταν εννοείται με πληρωμή! Το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι το εξής: Γιατί άραγε όλοι οι Δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος είναι σε θέση και προσφέρουν δωρεάν ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις στους δημότες τους και ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Βόρειας Ελλάδας, ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου αδυνατεί;

Κλείνοντας, εκείνο  που αγνοούν πεισματικά και διαχρονικά οι διοικούντες του τόπου  μας είναι το γεγονός  πως ο αγώνας για το αύριο, δεν εξαντλείται μόνο στις οικονομικές διεκδικήσεις και την οικονομική ανάπτυξη. Φυσικά και έχει προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας που υφίσταται η πατρίδα μας και ο τόπος μας, αλλά εξίσου σημαντικό και καθοριστικό για την πορεία της χώρας και των δημοτών μας, είναι και ο πολιτισμός της, όπως και η κοινωνική συνοχή. Από εκεί πρέπει να αρχίζει η οικοδόμηση της σύγχρονης δημοκρατικής Ελλάδας. H απρόσκοπτη πρόσβαση στον πνευματικό πολιτισμό δεν είναι άλλωστε πολυτέλεια, όπως πολλοί προκρίνουν, αλλά αδήριτη αναγκαιότητα.

Ομάδα “Διάλογος”

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο