Home » Όλα τα Νέα » Παύλος Σιταρίδης: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Παύλος Σιταρίδης: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Παύλος Σιταρίδης: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

της  Ολυμπίας Σαλαγιάννη

To πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί να τρέξει πολύ μελάνη καθώς ενδημεί έντονα εδώ και πολλά χρόνια καθιστώντας ομόθυμο αίτημα κάθε Ευοσμίτη και κάθε Ευοσμίτισσας να δοθεί επιτέλους μια λύση. Ο δήμος μας βρίσκεται σε συνθήκες υπεράριθμου μαθητικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια χωρίς να υπάρχουν επαρκή σχολικά συγκροτήματα ώστε να φιλοξενήσουν όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του τόπου μας. Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παύλος Σιταρίδης μας παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με το εν λόγω ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, μας εξήγησε καλύτερα την κατάσταση του προβλήματος, μίλησε για τα επερχόμενα έργα σχολικής στέγης που πρόκειται να πραγματοποιηθούν αφήνοντας μια αίσθηση ελπίδας για ένα καλύτερο σχολικό αύριο.

Που βρίσκονται οι προσπάθειες για τη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος των σχολικών κτιρίων του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού;
Στο Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα. Από την ημέρα που ανέλαβα την αντιδημαρχία παιδείας εδώ στο δήμο, τον Οκτώβριο του 2016, το πρώτο μου μέλημα ήταν η σχολική στέγη. Θα πρέπει να σας πω ότι λείπουν περισσότερες από 200 αίθουσες διδασκαλίας στο δήμο. Νομίζω πως γίνεται μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια και επιτέλους θα δούμε να δημοπρατούνται σχολεία στον Εύοσμο μετά από 12-13 χρόνια.

Αυτήν την στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου μετά από πάρα πολλά χρόνια, αφού έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν με το οικόπεδο. Ακόμα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και υπάρχει χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του 25ου Δημοτικού Σχολείου πάνω από την Περιφερειακή Οδό, ένα σχολείο προϋπολογισμού 5.700.000 €. Βρισκόμαστε, για να γίνω πιο σαφής, στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για τη δημοπράτηση αυτού του σχολείου.

 

Αισθάνεστε ότι ο τρόπος διαχείρισης των προβλημάτων σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ευόσμου εκφράζει τον Ευοσμίτη πολίτη;
Ο Ευοσμίτης πολίτης θεωρώ πως έπρεπε να έχει καλύτερη τύχη όσον αφορά το πρόβλημα σχολικής στέγης. Δυστυχώς, παραλήψεις πολλών ετών –για να μην πω δεκαετιών- έχουν οδηγήσει στο σημείο να μιλάμε σήμερα για ελλείψεις 200 αιθουσών διδασκαλίας.

 

Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην πρόσφατη δήλωση της Προέδρου της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού-Ευόσμου Αγγελικής Ζαννίκου με αφορμή την “αδιαφορία” της δημοτικής αρχής στο αίτημα της να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για θέματα παιδείας: «Φαίνεται πως το πρόβλημα της δημοτικής στέγης για τη δημοτική αρχή είναι δευτερεύουσας σημασίας».
Η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι για τον Αντιδήμαρχο Παιδείας τουλάχιστον, ο οποίος είναι και συνταξιούχος εκπαιδευτικός, το πρόβλημα της σχολικής στέγης είναι πρωταρχικό. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για την παράταξη που ασκεί τη διοίκηση σήμερα. Από εκεί και πέρα, το αν θα τεθεί ένα θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εξαρτάται από το Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους καθώς αυτοί ορίζουν τα θέματα που θα συζητηθούν. Όσες φορές έχει έρθει η κυρία Ζαννίκου στο γραφείο μου –και έχει έρθει πάμπολλες φορές- έχουν διευθετηθεί όλα τα θέματα και γνωρίζει πάρα πολύ καλά τις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση του προβλήματος. Και στο κάτω κάτω ας μας πει η κυρία Ζαννίκου στα τόσα χρόνια που ασχολείται με θέματα παιδείας αν έχει ξαναδεί να δημοπρατούνται σχολεία. Γιατί, θα δημοπρατηθούν 2 σχολεία στο προσεχές διάστημα, τον επόμενο μήνα το 24ο και σε 1-2 μήνες το 25ο, κάτι το οποίο είχε πολύ καιρό να συμβεί.

 

Μια ανάσα έδωσε στη σχολική κοινότητα του δήμου η ένταξη της κατασκευής του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου στο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν ελπίδες για περισσότερα σχολικά κτίρια στο δήμο;
Θέλω να σας πω ότι έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα σχολικής στέγης και ζητάμε να ενταχθούν κι’άλλα σχολεία. Έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες και προσπαθούμε να κάνουμε και άλλες μελέτες για να εντάξουμε κι’άλλα σχολεία. Έχω πληροφορηθεί ότι θα βγει και ένα καινούριο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για κατασκευή σχολείων και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι γι’αυτό.

 

Που κωλύεται η μετεγκατάσταση του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης- Κατάρτισης του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου) στο ειδικό δημοτικό σχολείο στον Άγιο Αθανάσιο του Δήμου Χαλκηδόνας;
Μια πονεμένη ιστορία! Το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού- Ευόσμου θα πρέπει να σας πω ότι είναι το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία περίπου για παιδιά με ειδικές ανάγκες Γυμνασίου και Λυκείου σε όλη τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε όταν ήμουν Αντιδήμαρχος Παιδείας στο Δήμο Ελευθερίου- Κορδελιού. Δυστυχώς, δεν έχει ιδρυθεί αντίστοιχο σχολείο σε άλλους δήμους με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί εκεί 70 με 80 παιδιά. Και φυσικό είναι να μην μπορέσει το κτίριο αυτό να εξυπηρετήσει τα παιδιά αυτά. Όσον αφορά τώρα τη μετεγκατάσταση, δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου. Η ευθύνη αυτή ανήκει στην Περιφέρεια, στην Περιφερειακή Διεύθυνση και στο δήμο που έπρεπε να στεγαστεί το σχολείο αυτό. Δεν είναι αρμοδιότητα δική μας. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε τη μελέτη, έχουμε διαθέσει ένα οικόπεδο άνω της Περιφερειακής Οδού για την κατασκευή και είμαστε στη διαδικασία να χτίσουμε ένα ΕΕΕΕΚ για τη Δυτική Θεσσαλονίκη, όχι μόνο για το Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου.

 

Με δεδομένο την ένταξη του δήμου μας στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» με σκοπό την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, που θα δοθεί προτεραιότητα;
Είναι γεγονός ότι οι συντηρήσεις των σχολείων έχουν μείνει πάρα πολύ πίσω λόγω των μνημονίων κυρίως. Δεν γίνονται προσλήψεις και η τεχνική μας υπηρεσία έχει αποδυναμωθεί παντελώς. Αυτό το πράγμα εγώ το αντιλήφθηκα από την πρώτη ώρα που ήρθα εδώ ως Αντιδήμαρχος Παιδείας και γι’αυτό και ζήτησα να γίνουν κάποιες μελέτες. Είχα ξεκινήσει μία μελέτη για τις συντηρήσεις των σχολείων, ήρθε στη συνέχεια το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ και ευτυχώς είχαμε κάποια προεργασία και μπορέσαμε να ενταχθούμε σε αυτό. Το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δίνει στο δήμο μας 588.000€, η μελέτη όμως έχει φτάσει στο 1.300.000€. Οι δαπάνες για τις εργασίες αυτού του προγράμματος έπρεπε να είναι επιλέξιμες. Νομίζω πως δώσαμε προτεραιότητα σε εργασίες τις οποίες δεν μπορούν να κάνουν συνεργεία του δήμου, στα εξωτερικά δηλαδή βαψίματα κυρίως όπου χρειάζονται σκαλωσιές και δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από την πλευρά του δήμου.

 

Η ανεπάρκεια σε σχολικά συγκροτήματα που ταλανίζει το δήμο μας έχει επηρεάσει την ποιότητα της εκπαίδευσης που προσφέρει;
Φυσικά και την έχει επηρεάσει. Εγώ και ως εκπαιδευτικός και ως Αντιδήμαρχος Παιδείας αλλά και ως δημότης αυτού του δήμου αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα για τον εξοπλισμό και τη σχολική στέγη που παρέχουμε στα παιδιά μας. Θα έπρεπε τα πράγματα να είναι πολύ καλύτερα. Σίγουρα η κατάσταση αυτή επηρεάζει και το έργο των εκπαιδευτικών οι οποίοι καταβάλλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες και καταθέτουν ψυχή μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας. Ωστόσο, η δουλειά γίνεται αν και θα μπορούσε να γίνεται πολύ ευκολότερα. Θα μπορούσε η απόδοση και των μαθητών και των εκπαιδευτικών να είναι πολύ καλύτερη.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για τον αγώνα επανεκλογής;
Ποτέ δεν ήμουν επαγγελματίας πολιτικός. Πάντα όπου βρίσκομαι κάνω τη δουλειά μου και από εκεί και πέρα αυτό είναι που θα αξιολογήσει ο κόσμος και εύχομαι να το αξιολογήσει σωστά!

 

Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους δημότες αυτού του τόπου;
Νομίζω ότι το μήνυμα που έχω να δώσω είναι ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να πιστεύουμε ότι θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για τον Εύοσμο, αρκεί να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και στις προσεχείς εκλογές να ψηφίσουμε όπως πρέπει να ψηφίσουμε. Και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

 

 

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο