Home » Οικονομία » Μετά τον Φεβρουάριο του νέου έτους θα προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας

Μετά τον Φεβρουάριο του νέου έτους θα προχωρήσει η αξιοποίηση των λιμανιών της χώρας

Στην αξιοποίηση των δύο Οργανισμών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ – ΟΛΘ) και των δέκα περιφερειακών λιμανιών προβαίνει το Υπουργείο Ναυτιλίας , αφού πρώτα φθάσουν στο πέρας τους οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, ενώ εκκρεμεί και η μελέτη του Ταμείου Αξιοποιήσης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), έως τον Φεβρουάριο του 2013, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Κωστής Μουσουρούλης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τη στρατηγική ανάπτυξης των λιμανιών.

Για τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια, είπε ότι θα επιδιωχθεί μέσα από το κάθε επενδυτικό σχέδιο και την επιλογή του τελικού αναδόχου επενδυτή, η διασφάλιση θέσεων εργασίας,
ενώ προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά μοντέλα ιδιωτικοποιήσεων με ιδιαίτερες παραμέτρους, οι οποίες εμφανίζονται στην πρόσκληση και ολοκληρώνονται στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης. «Υπάρχουν πολλοί τύποι παραχωρήσεων, όπως του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμανιών, της ενοικίασης μίας δραστηριότητας», επεσήμανε ο υπουργός.
Αναφερόμενος στις εμπορικές δραστηριότητες, είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον σε όλα τα λιμάνια, ενώ έκανε λόγο για διαχωρισμό αρμοδιοτήτων (διοικητικές και εμπορικές) μέσα σε κάθε λιμάνι ακόμη και αν ο ίδιος φορέας θα έχει την ευθύνη και των δύο κατηγοριών. Η διάκριση αυτή, είπε, θα υπάρχει και στις χρεώσεις και στον τρόπο διαχείρισης αλλά και στις αρμοδιότητες του κράτους.
Ανέφερε ότι, όπου δεν καταστεί εφικτή η προσέλκυση ιδιώτη επενδυτή, τις εμπορικές λειτουργίες θα τις διασφαλίζουν οι υπάρχουσες διοικητικές αρχές. «Δεν σημαίνει ότι όλες τις δραστηριότητες που είναι δυνητικά εμπορικά εκμεταλλεύσιμες (είναι πάνω από 56) να τις έχουμε παντού», προσέθεσε και είπε ότι τα μεγάλα λιμάνια είναι αυτά που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι θέτουν ίσους όρους ανταγωνισμού και επιθυμούν αυτό που ισχύει σε οποιαδήποτε λιμάνι της Ευρώπης να ισχύει και στα δικά μας.
Ο κ. Μουσουρούλης δήλωσε επίσης ότι η νέα πενταετής εθνική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποσκοπεί στην ένταξη των λιμανιών μας στο συνολικό δίκτυο μεταφορών, συμβαδίζει με τις προτεραιότητες και τις αρχές των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών και διασφαλίζει την εδαφική συνέχεια της χώρας καθώς και την ανάπτυξη και την απασχόληση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, κάθε λιμάνι θα πρέπει εφεξής να αναπτύξει τη δική του «ταυτότητα» μέσα από ένα τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό «Αναπτυξιακό Σχέδιο», συμβατό με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και το επικείμενο πρόγραμμα παραχωρήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Εύοσμος | Θεσσαλονίκης | Πολίτες Ευόσμου

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο