Home » Όλα τα Νέα » “Κλαδαριές” στον Εύοσμο
"Κλαδαριές" στον Εύοσμο

“Κλαδαριές” στον Εύοσμο


Αναβίωση του εθίμου «Κλαδαριές» στα πλαίσια του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων

της Ολυμπίας Σαλαγιάννη

Το εορταστικό πνεύμα των ημερών έχει εισχωρήσει για τα καλά στο δήμο μας με ένα πρόγραμμα παραδοσιακών, πολυθεματικών και πολύχρωμων χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων να πραγματοποιείται από αρχές Δεκέμβρη. Στόχος του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων και η γιορτινή ατμόσφαιρα να πλημμυρίσουν και τις δύο Δημοτικές Ενότητες, στέλνοντας σε όλους το μήνυμα της αγάπης, της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης.

Η Δημοτική Αρχή με το φετινό πρόγραμμα, το οποίο επιμελήθηκε το Τμήμα Πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Αθλητισμού Πολιτισμού, και σε συνεργασία με την Τοπική Ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού, έδωσε το προβάδισμα στην Παράδοση, συσπείρωσε γύρω της Συλλόγους του τόπου μας και αναβίωσε το έθιμο  «Κλαδαριές» με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ευόσμου  «Κοσμάς οΑιτωλός». Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Κυριακή 16/12/2018 στις 14:00. Όπως κάθε χρόνο, υπήρχε έντονη πανηγυρική διάθεση με χορό και εδέσματα.

Το έθιμο αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνο, ωστόσο η ημερομηνία του δεν είναι σταθερή. Οι «Κλαδαριές» είναι ένα έθιμο το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και έχει συμβολικό χαρακτήρα καθώς η φωτιά που ανάβει μπροστά στο χώρο του Συλλόγου συμβολίζει τη φωτιά που χρησιμοποίησαν οι 3 μάγοι και οι βοσκοί προκειμένου να ζεστάνουν το θείο βρέφος. Πρόκειται για ένα έθιμο θρησκευτικού χαρακτήρα που γίνεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η εορταστική συγκέντρωση ξεκίνησε από το Δημαρχείο Ευόσμου όπου μαζεύτηκαν όλοι οι Σύλλογοι. Ο Δήμαρχος, κ. Πέτρος Σούλας, απηύθυνε το καλωσόρισμα του στους διοργανωτές, στους Συλλόγους και σε όλους όσους βρέθηκαν εκεί για να γεφυρώσουν το παρόν με το παρελθόν της ιστορίας.

Ακολούθησαν ομαδικοί χοροί των Συλλόγων με την παρουσία ζωντανής μουσικής.

Την ίδια στιγμή η βροχή που είχε ξεκινήσει λίγο νωρίτερα άρχισε να δυναμώνει με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η πατινάδα συντομότερα από ότι θα γινόταν. Η διαδρομή μετά μουσικής, χορού και βροχής ξεκίνησε από το Δημαρχείο προς την Οδό Αριστοτέλους με κατεύθυνση τον αύλιοχώρο του Συλλόγου που βρίσκεται στο Παλιό τέρμα Μενεμένης (περιοχή Ελπίδας Ευόσμου). Εκεί, υπήρχε συμβολικά η αναμμένη φωτιά και προσφερόταν δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους φασολάδα (η οποία από τις 6 το πρωί ήταν στη φωτιά) και νηστίσιμα συνοδευτικά όπως χαλβάς, ελιές, τουρσιά καθώς και κρασί.

Παρουσιάστηκαν ακολούθως οι Σύλλογοι οι οποίοι δεν ήταν μόνο τοπικοί, αλλά προέρχονταν από διάφορες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, οι Σύλλογοι που προσκλήθηκαν ήταν ο Μορφωτικός Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Κάρπης από το Κιλκίς, το Χορευτικό του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βορείου Ελλάδος “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” από το Κορδελιό, o Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γέφυρας Άγιος Γεώργιος, o Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου, ο Χορευτικός Όμιλος Δυτικής Θεσσαλονίκης “Το Σεργιάνι”, το Σωματείο Μακεδονία της Νέας Ευκαρπίας, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Ευόσμου Κουκλουτζάς και ο Εκπολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου-Μακεδνός. Τα μέλη των χορευτικών ήταν ντυμένα μεπαραδοσιακές φορεσιές. Κάθε χορευτικό είχε το λάβαρο του έτσι ώστε να δεθεί το εν λόγω χριστουγεννιάτικο έθιμο με την ελληνική μας παράδοση.

Το χριστουγεννιάτικο γλέντι παρέα στους ήχους της παράδοσης με τα χάλκινα Γουμένισσας κύλησε εἰς τήν ἀκμήν τῆς μεσημβρίας της Κυριακής μετά το χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Ευόσμου  «Κοσμάς ο Αιτωλός», ο οποίος και ευχήθηκε Καλές Γιορτές σε όλους και όλες.

Σκοπός του αναφερθέντος πολιτιστικού γεγονότος δεν ήταν μόνο η αναβίωση του εθίμου αλλά και η πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής, η ανάταση και η ψυχαγωγία των κατοίκων της. Η παράδοση αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και ιστορικής συνέχειας και οφείλουμε να την προστατεύουμε από αλλοιώσεις ή κινδύνους παραμέρισης της. Η μνήμη είναι αρκετά εύθραυστη και η αναβίωση τέτοιων εθίμων βοηθά στη διατήρηση του πολιτισμικού μας παρελθόντος.

Check Also

Παύλος Σιταρίδης: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

Παύλος Σιταρίδης: Προβλήματα σχολικής στέγης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

της  Ολυμπίας Σαλαγιάννη To πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είναι ένα θέμα …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο