Home » Κοινωνία » Εκκενώνεται σχολείο με απόφαση εισαγγελέα

Εκκενώνεται σχολείο με απόφαση εισαγγελέα

Nτροπή σε όλους μας!

Λένε  πως αν θέλει κάποιος να διαπιστώσει πως πορεύεται αξιακά μια κοινωνία, ένας τόπος, μια κοινότητα ανθρώπων, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στην ισχύουσα στάση και συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στα πιο  «αδύναμα» μέλη της.Είναι σίγουρο ότι με βάση αυτό το κριτήριο μπορούν να εξαχθούν πολύτιμα και στέρεα συμπεράσματα .

Αφορμώμενοι από την παραπάνω σκέψη, η ομάδα του Διαλόγου  θέλει να σας κάνει κοινωνούς μιας πολύ άσχημης πιθανόν και σοκαριστικής εικόνας που αντικρίσαμε,  και αφορά στο Εργαστήριο της Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑΜΕΑ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο μας το οποίο στεγάζεται στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου- Κορδελιού. Εκεί, για όσους δε γνωρίζουν, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Καραϊσκάκη γωνία, μια παλιά βιοτεχνία έμελλε να γίνει  το σχολείο 47 παιδιών ΑΜΕΑ για 12 χρόνια πλέον τώρα…

Η τραγική μάλιστα  εικόνα της κατάστασης  του Ειδικού Σχολείου που  είδαμε ιδίοις όμμασι, φωνάζει όσο πιο δυνατά γίνεται σαν αρτεσιανό φρέαρ, καλώντας μας να μη δεχτούμε ούτε μια μέρα επιπλέον τη ζοφερή ύπαρξή της.  Άλλωστε τα παρακάτω στοιχεία μιλούνε από μόνα τους. Για του λόγου το ασφαλές : 47 ψυχούλες κάνουν μάθημα σε 6 αίθουσες κελιά –κλουβιά και σε κάθε μια από αυτές εντάσσονται  2 τμήματα . Τα παιδιά μάλιστα  με τους δασκάλους αριθμούν 80 άτομα συνολικά, μολονότι ο  ωφέλιμος καθαρός χώρος που τους αναλογεί είναι περίπου 150 τετραγωνικά. Κάτι λιγότερο δηλαδή από 2 τετραγωνικά για κάθε παιδί. Προφανώς  οι φυλακές Διαβατών δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από το περί ου λόγος κτήριο. Μέσα σε ένα τέτοιο λοιπόν μέρος όσο και να προσπαθούν οι δάσκαλοι να συνδράμουν τους έφηβους – ΑΜΕΑ,αποδεικνύεται  η προσπάθειά τους πίθος των Δαναΐδων. Ως εκ τούτου,ούτε οι ενδεδειγμένες θεραπείες λαμβάνουν χώρα αλλά ούτε και τα απαραίτητα εκπαιδευτικά προγράμματα διεξάγονται απρόσκοπτα. Όσο τέλος για ύπαρξη αυλής αστείο πικρό.

Η «εξαιρετική» μάλιστα αυτή κατάσταση δεν άλλαξε καθόλου τα τελευταία  δώδεκα χρόνια. Πέρασε κόσμος και ντουνιάς και κανένας  δεν εδέησε από τους καθ΄ύλην αρμόδιους να ασχοληθεί ουσιαστικά με το σχολείο αυτό. Λόγια, χάρτες, σχέδια επί σχεδίων, και στο δια ταύτα δηλώσεις που έμειναν δηλώσεις.Ένα καράβι αναλήθειες. Χωρίς αιδώ και τσίπα.

Την παντελή εντούτοις έλλειψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας και ευαισθησίας των απανταχού υπευθύνων ήρθε να ταράξει συθέμελα η προφορική και αποφασιστική απόφαση του εισαγγελέα για άμεση απομάκρυνση του σχολείου μέσα σε 45 μέρες.  Για ακόμη μια φορά λοιπόν αναπάντεχες επιλογές γίνονται η αίτια για την ενεργοποίησή μας. Το θέμα, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και δύσκολο, διότι ένα κτήριο για την εγκατάσταση παιδιών ΑΜΕΑ απαιτεί πολλά τετραγωνικά και σαφώς ιδιαίτερες προδιαγραφές.  Με την ελπίδα να βρεθεί  σύντομα λοιπόν  οικόπεδο,η ομάδα του Διαλόγου έχει να προτείνει τις εξής προτάσεις.

  1. Να κινήσουμε τις απαιτούμενες έννομες διαδικασίες για να παραμείνει το  Ειδικό σχολείο στον τόπο μας.
  2. Αν δε βρεθούν κτήρια με τις κατάλληλες προδιαγραφές,  να ξεκινήσουμε άμεσα  διαδημοτικές επαφές με τους Δήμους Αμπελοκήπων, Σταυρούπολης και Χαλκηδόνας και κυρίως με τους  τους δύο  τελευταίους, καθώς στην επικράτειά τους υπάρχουν κατάλληλες υποδομές για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών. Είναι σαφές πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη, τα παιδιά να βρεθούν  σε κατάλληλο χώρο. Αυτό πρέπει να είναι άλλωστε και το μόνο μας μέλημα. Τα χρόνια της υπομονής τελείωσαν.

Θεωρούμε πως η  ντροπή που πλημμύρισε  πολλούς από εμάς αντικρίζοντας  από κοντά αυτήν την  τριτοκοσμική  κατάσταση  πρέπει να αναζητήσει τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της σε  εκείνους που διοίκησαν και διοικούν αυτό τον τόπο. Οι ίδιοι άλλωστε άνθρωποι είναι που ανακυκλώνονται εδώ και 30 ολόκληρα χρόνια. Αλλάζουν προφίλ, αμπαλάζ και συνθήματα μόνο. Η λέξη νέο έχασε μαζί τους κάθε έννοια. Πόσο ακόμα να επιμένουμε σε παλιά υλικά που μόνο από κατεδαφίσεις γνωρίζουν. Είναι πλέον σίγουρο ότι υπάρχει μια μεγάλη βουβή πλειοψηφία που περιμένει κάτι άλλο. Είναι μεγάλη ατυχία και κρίμα πολύ το χόμπι τους να είναι η κοινή μας ζωή.

Είναι σίγουρο ότι δε θα βρουν να κάνουν κάτι άλλο αν δε το αποφασίσουμε εμείς.

Ομάδα “Διάλογος”

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο