Home » Πολιτισμός » «Κλεφτοπόλεμος» και πάλι με τα τασάκια

«Κλεφτοπόλεμος» και πάλι με τα τασάκια

«Κλεφτοπόλεμος» και πάλι με τα τασάκια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ

Λουκέτο σε 20.000 εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που θα οδηγήσουν στην ανεργία τουλάχιστον 80.000 εργαζομένους, εκτιμούν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων ότι θα φέρει στους κλάδους εστίασης και διασκέδασης η εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε
όλους τους δημόσιους χώρους, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, προβλέπουν ότι θα αρχίσει και πάλι ο «κλεφτοπόλεμος», με τα σταχτοδοχεία να εξαφανίζονται όταν μπαίνουν στις επιχειρήσεις τους οι ελεγκτές και να εμφανίζονται ξανά όταν εκείνοι φεύγουν.

«Εχουμε πτώση του τζίρου μας, λόγω της οικονομικής κρίσης, κατά 50%. Αν έχουμε ακόμη 10% – 20% μείωση, που θεωρείται δεδομένη με την απαγόρευση του καπνίσματος, θα κλείσουμε. Εχουμε 121.000 επιχειρήσεις με 400.000 εργαζομένους και 300.000 συμβοηθούντα μέλη των οικογενειών μας, καθώς και περίπου 100 επαγγέλματα που συνεργαζόμαστε», τόνισε ο Ιωάννης Τσάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Τι ζητούν

Κατά τη χτεσινή, έκτακτη συνεδρίαση της διοικητικής επιτροπής της ΠΟΕΣΕ, αποφασίστηκε να ζητήσουν από την κυβέρνηση:

* ΑΝΑΣΤΟΛΗ για ένα χρόνο, τουλάχιστον, της εφαρμογής του Ν. 3668 για την απαγόρευση του καπνίσματος.

* ΑΜΕΣΗ έναρξη διαλόγου με το υπουργείο Υγείας σε μια ρεαλιστική βάση, που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική κατάσταση.

* ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗ της βιωσιμότητας του κλάδου και της ελεύθερης επιλογής των πελατών.

* ΣΥΝΕΧΙΣΗ των κινητοποιήσεων.

«Σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι επιπτώσεις ήταν τεράστιες. Στη Γαλλία έκλεισαν 2.000 εστιατόρια και στη Μ. Βρετανία 4.000 παμπ. Επιπλέον, στην Ιρλανδία παρά την απαγόρευση αυξήθηκε ο αριθμός των καπνιστών», τόνισε ο Γιώργος Καββαθάς, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΣΕ.

Εντείνονται οι έλεγχοι

Μιλώντας στον «Α», η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων, παρόλο που η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες αρμοδιότητες.

«Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου έχουν διαπιστωθεί 77 παραβάσεις από τη Δημοτική Αστυνομία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι την ευθύνη των ελέγχων δεν την έχει μόνον η Δημοτική Αστυνομία, αλλά και άλλοι φορείς, όπως επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας, Λιμενικό κ.ά.», σημείωσε η ίδια.

Σε εστιατόρια, καφετερίες και μπαρ της Θεσσαλονίκης, οι «χαλαροί» έλεγχοι τους τελευταίους μήνες ευθύνονται για την… επιστροφή των σταχτοδοχείων σε όλα σχεδόν τα καταστήματα. Οπως τονίζουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, «όλοι οι πελάτες, όταν έρχονται, ρωτούν αν επιτρέπεται το κάπνισμα και, αν τους πούμε ότι απαγορεύεται, φεύγουν για το επόμενο».

«Μας δημιουργεί πολλά προβλήματα, σε μια συγκυρία ιδιαίτερα αρνητική», σημείωσε ο Παναγιώτης Γκόφας, πρόεδρος της Ενωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης. Ολοι τονίζουν ότι σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να δίνουν αγώνα για την επιβίωση, πιθανά πρόστιμα για κάπνισμα θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή. Οπως αναφέρουν, περίπου το 70% – 80% των πελατών τους είναι καπνιστές και εφόσον δεν επιτρέπεται το κάπνισμα οι περισσότεροι αποχωρούν. Ζητούν να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιλέγουν αν το κατάστημα θα είναι καπνιζόντων ή μη.

Αντίθετος ο Π. Ψωμιάδης

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε χτες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος τόνισε ότι για ολόκληρο το νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόλις 10 επόπτες – ελεγκτές δημόσιας υγείας. «Τα μικρά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο, ενώ τα μεγαλύτερα θα υποστούν σοβαρή μείωση του ήδη χαμηλού τζίρου τους. Η πλέον δημοκρατική λύση είναι να διαχωριστούν τα καταστήματα σε καπνιστών και μη καπνιστών, κατ’ επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία», επισήμανε.
ΠΗΓΗ:Αγγελιοφόρος

Check Also

“Εξομολογήσεις” στο θέατρο Τ

“Εξομολογήσεις” στο θέατρο Τ. Έχουν περάσει εκατό και πλέον χρόνια από τον θάνατο του Αλέξανδρου …

7 comments

 1. Ποιος θα σεβαστεί το δικαίωμα του μη καπνιστή στον καθαρό αέρα?
  Γιατί θα πρέπει να ανεχόμαστε το πάθος του άλλου?
  Γιατί θα πρέπει να εκθέτω τα παιδιά μου σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη τσιγάρο όταν αναγκάζομαι να βρεθώ καλεσμένος σε κάποιο παιδότοπο, (όταν ο καπνιστής δεν σέβεται το ίδιο του το παιδί, γιατί να σεβαστή εμένα?)

 2. Νομίζω ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν για την δημόσια υγεία καταργώντας το δικαίωμα του κάθε πολίτη να αναπνέει ελεύθερα καθαρό οξυγόνο.
  Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να στερεί από τις οικογένειες το δικαίωμα να βγαίνουν σε μια ταβέρνα ή σε μια καφετέρια ,καθώς η αναισθησία του καπνιστή τους εμποδίζει.
  Όταν η συντριπτική πλειοψηφία του 82% ζητά την απόλυτη και κάθετη εφαρμογή του νόμου.
  Όταν τον 80% των καπνιστών θέλουν να κόψουν το τσιγάρο, τι κάνετε εσείς γιαυτό ?
  Ποια είναι τα μέτρα που παίρνεται ώστε να πάει αυτή η χώρα μπροστά ? Έχετε την διάθεση να οδηγήσετε την Ελλάδα πίσω στο 1900 ?
  Τελειώνω, απαιτώντας την εφαρμογή του νόμου άμεσα και χωρίς τα δεκάδες παραθυράκια που υπόσχεστε στα μαγαζιά και στα μεγάλα συμφέροντα.
  Με θλίβει ειλικρινά να ζω σε μια χώρα που επικροτεί την ολιγαρχία , όταν οι λίγοι αποφασίζουν και καταδικάζουν την υγεία των παιδιών μας
  Είμαι μάνα ενός 8 μηνών αγοριού, περιμένω να ζήσω μαζί με τον γιο μου σε ένα περιβάλλον υγιές χωρίς να τον εκθέτω στον καρκίνο του τσιγάρου.

 3. Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν η υγεία να προκαλεί αύξηση της ανεργίας;
  Χρόνια και χρόνια μεγαλώσαμε μέσα στην πίσσα και την νικοτίνη.
  Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από ένα παιδί το δικαίωμα στην δημόσια υγεία.
  Προχθές γιόρταζε το 8 μηνών ανίψι μου και δεν μπορέσαμε να το γιορτάσουμε όπως θέλαμε, μείναμε κλεισμένη στο σπίτι μας γιατί κανένας μα κανένας χώρος δεν σέβεται αυτήν την νέα ζωή.
  Με ποιο δικαίωμα μου στερεί την ευχαρίστηση να βγω ως οικογένεια έξω;
  Δεν είναι επιλογή μου να σαπίσω τα πνευμόνια μου και κανένας μα κανένας δεν θα μου το κάνει.
  Θέλω να απολαύσω το φαί ή τον καφέ μου χωρίς να με βομβαρδίζει η πίσσα του διπλανού.
  Δικαίωμα του να καταστρέφει την υγεία και την δική του μα και των παιδιών του γιατί όπως παρατηρώ γύρω μου κανένας καπνιστής δεν προφυλάσσει τα παιδιά του και ως απόδειξη έρχεται η αντίδραση αυτή κατά του νόμου, δικαίωμα μου είναι λοιπόν να προστατεύσω την δική μου.
  Είναι ντροπή να ισοπεδώνουμε τα πάντα , υπάρχουν κανόνες και δημόσιο δίκαιο.
  Δεν καταλαβαίνω αυτό το άρθρο τι λόγο έχει και προς ποιο “στρατόπεδο” (γιατί δυστυχώς έτσι καταντήσαμε) τάσσεται…..
  Είναι ντροπή να προβάλουμε απόψεις που προσβάλλουν την δημόσια υγεία, ένα αγαθό πιστεύω πως το έχουμε όλοι δικαίωμα .

 4. Όταν δεν εφαρμόζονται οι νόμοι (και για να εφαρμοστούν χρειάζεται συνεχής έλεγχος),
  τότε αρχίζουν τα προβλήματα, και τώρα η απαγόρευσης του καπνίσματος έγινε κοινωνικό πρόβλημα.
  Γίναμε δύο στρατόπεδα οι καπνιστές και οι μη καπνιστές.

 5. Σε μικρότερες κοινωνίες τα πράγματα είναι χειρότερα, εκεί επιτρέπετε παντού (πάντα με κάποιες εξαιρέσεις).
  Στο Μέτσοβο συγκεκριμένα, στις ταβέρνες δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα, δηλαδή χώρο καπνιζώντων και μη.

 6. Στο δήμο Θεσσαλονίκης, η Δημοτική Αστυνομία άρχισε δουλειά, στόν Εύοσμο ΠΟΤΕ??????

 7. Οπως και με την υποχρεωτική χρήσης ζώνης ασφαλείας (όπου δεν υπάρχει ¨βλάβη-εμπλοκή¨άλλου ανθρώπου)χρειάζεται χρόνος και επιμονή στην εφαρμογή του νόμου. Απλά μας αρέσει να φωνάζουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο