Home » Κόσμος » ΗΠΑ: ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν!

ΗΠΑ: ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν!

ΗΠΑ: ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν!

Οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν απευθείας διάλογο με τους Ταλιμπάν, όπως ανακοίνωσαν πριν λίγο, Τρίτη 18 Ιουνίου, ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου. Η πρώτη συνάντηση, σύμφωνα με το BBC, θα γίνει τις επόμενες μέρες στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, όπου οι Ταλιμπάν αναμένεται – εδώ και καιρό- να ανοίξουν γραφείο.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έγινε την ημέρα που το ΝΑΤΟ ξεκίνησε την τελική φάση του 12ετούς πολέμου εκεί με τον τελευταίο γύρο της παράδοσης της συνολικής ευθύνης της ασφάλειας της χώρας στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως η ανταλλαγή φυλακισμένων είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν με τους Ταλιμπάν. Ωστόσο οι πρώτες εβδομάδες θα αναλωθούν στην ανάγνωση της προτεινόμενης ατζέντας καθενός από τους συνομιλητές.

Πάντως, οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν υπό την προϋπόθεση πως οι Ταλιμπάν θα αποκηρύξουν τη βία, θα διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα και θα σεβαστούν το Αφγανικό Σύνταγμα, το οποίο εκτός των άλλων κατοχυρώνει μεταξύ άλλων τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι το πρώτο βήμα ενός πολύ μακρινού δρόμου. Πρόσθεσαν δε πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις επιτυχίας.

Το Αφγανιστάν

Στην Ντόχα θα στείλει αποστολή για να συμμετάσχει στις συνομιλίες και ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι. «Ελπίζουμε τα αδέλφια μας οι Ταλιμπάν να καταλάβουν πως η διαδικασία θα μεταφερθεί στη χώρα μας σύντομα». Οι δηλώσεις του Καρζάι έγιναν μπροστά σε 2.000 άτομα μεταξύ των οποίων και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, δεκάδες δυτικοί πρεσβευτές και υψηλοί αξιωματούχοι. Η διαδικασία παράδοσης ξεκίνησε από τον Ιούλιο του 2011. Τότε οι νατοϊκές αρχές παρέδωσαν τον έλεγχο της Μπαμιγιάν, της πλέον ειρηνικής επαρχίας του Αφγανιστάν, στον έλεγχο των τοπικών αρχών. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν άλλοι τρεις κύκλοι παραδόσεων οι οποίες είχαν δώσει το 87% της αφγανικής επικράτειας στο κράτος το Δεκέμβριο του 2012. Σήμερα παραδόθηκαν και οι πλέον δύσκολες: Χελμάντ, Κανταχάρ, Πακτίκα, Πάκτια, Κοστρ, Ναγκαχάρ, Κουνάρ, Λανγκμάν, Λογκάρ και Νουριστάν.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις ο Καρζάι μίλησε για τρεις αρχές: πως θα ξεκινήσουν στο Κατάρ αλλά θα μεταφερθούν στο Αφγανιστάν, ότι θα επιφέρουν τέλος της βίας και πως δεν θα αποτελέσουν αφορμή ώστε μια άλλη χώρα να αποκτήσει τον έλεγχο και να εκμεταλλευθεί το Αφγανιστάν.

Την πρόθεση να σεβαστούν τις διαπραγματεύσεις εξέφρασαν και οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και συμφωνίες που αφορούν τη χώρα αυτή. Το Πακιστάν και τα εσωτερικά του είναι άλλη υπόθεση.

 Οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν από τη μεριά τους είπαν πως θα ανοίξουν το πολιτικό τους γραφείο στο Κατάρ με σκοπό να προσπαθήσουν να βρουν μια πολιτική λύση στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπός τους, Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, είπε σε δήλωσε που στάλθηκε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως η ομάδα του αντιτίθεται στη χρήση του αφγανικού εδάφους ως απειλή εναντίον άλλων χωρών και υποστηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτές οι δυο δεσμεύσεις αποτελούσαν κύριες απαιτήσεις των ΗΠΑ και των Αφγανών προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει πως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι επίκειται σήμερα η ανακοίνωση η σχετική με το άνοιγμα του γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Ο Ζαμπιουλάχ είπε ακόμη πως οι Ταλιμπάν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά μέσα για να σταματήσουν αυτό που αποκαλούν «κατοχή του Αφγανιστάν». Ακόμη, ευχαρίστησε το Κατάρ επειδή δέχτηκε να ανοίξουν εκεί το γραφείο τους.

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο