Home » Κοινωνία » «Αποστολή» στους άπορους ακρίτες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου

«Αποστολή» στους άπορους ακρίτες του Νοτιοανατολικού Αιγαίου

Η ΜΚΟ της Εκκλησίας μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα σε Κάλυμνο, Ψέριμο, Τέλενδο και Αστυπάλαια

Για μια ακόμα φορά η «Αποστολή», ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, βρέθηκαν στις 6 και 7 Ιουλίου στο πλευρό των ακριτικών οικογενειών στην Κάλυμνο, την Ψέριμο, την Τέλενδο και την Αστυπάλαια σε μια προσπάθεια στήριξης των κατοίκων τους, στην δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνει η χώρα, με την προσφορά τροφίμων και υγειονομικού εξοπλισμού.
«Οι ακρίτες μας είναι η “συνείδηση” της Ελλάδας. Η στήριξη μας είναι μια ένδειξη αναγνώρισης της εθνικής τους προσφοράς» δηλώνει ο γενικός διευθυντής της Αποστολής κ. Κωστής Δήμτσας «Οι κάτοικοι των νησιών αυτών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους αλλά και νέους, οι οποίοι πηγαίνουν καθημερινά στο φαγητό που μοιράζει η εκκλησία, η εικόνα αδιαφορίας του κέντρου στην περιφέρεια πρέπει να σταματήσει».
Τα ακριτικά νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε δυσχερή θέση και  αντιμέτωπα με το φάσμα της ανεργίας, η οποία έχει αγγίξει το 33%, και με την μαζική μετανάστευση των νέων οικογενειών σε Αυστραλία και Αμερική. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα το νέο κύμα μετανάστευσης μόνο στο νησί της Καλύμνου έχει ήδη ξεπεράσει τους 4.000. «Όταν σε ένα νησί 17.000 κατοίκων το ένα τέταρτο του πληθυσμού μεταναστεύει κυρίως στην Αυστραλία, αυτό κάτι σημαίνει» σχολιάζει ο κ. Δήμτσας.
Η «Αποστολή» έπειτα από την έκκληση του Μητροπολίτη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας κ. Παΐσιου παρέδωσε 2 τόνους τροφίμων και 30 κιβώτια με φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο μητροπολίτης, κατά την συνάντησή του με τους ανθρώπους της «Αποστολής» που επισκέφθηκαν τα νησιά «στην περιοχή αναβιώνουν σήμερα προβλήματα της δεκαετίας του ’50. Υπάρχει αιμορραγία των νέων μας στο εξωτερικό που φεύγουν για ανεύρεση δουλειάς».

Σε αυτές τις συνθήκες «το φάρμακο και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό λείπουν από τον τόπο μας. Αισθανόμαστε ξεχασμένοι και αποκομμένοι, υπάρχουν Καλύμνιοι για τους οποίους το κρέας και τα μπισκότα είναι χρυσός», σημείωσε.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη Κάλυμνο, το μεγαλύτερο από τα ακριτικά νησιά, 150 άτομα βρίσκουν καθημερινά φαγητό στα συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως.
Κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου, μάλιστα, 50 περίπου διορισμένοι καθηγητές από διάφορες περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας τρώνε στις κουζίνες της εκκλησίας, ενώ δεκάδες οικογένειες λαμβάνουν δέματα τροφίμων για τις ημερήσιες ανάγκες τους και από το κοινωνικό παντοπωλείο της Μητρόπολης και από το αντίστοιχο παντοπωλείο του Δήμου.
Τις ευχαριστίες του για την προσφορά της «Αποστολής» εξέφρασε και ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Δημήτρης Διακομιχάλης, στον οποίο η ΜΚΟ της Εκκλησίας πριν από λίγο καιρό παρέδωσε 2.000 βιβλία για την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Όπως παρατήρησε ο κ. Διακομιχάλης δήλωσε «τώρα δίνεται η δυνατότητα να ανακουφιστούν οι συμπολίτες μας. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σκέφτεται τους ακρίτες και εμείς αισθανόμαστε το ενδιαφέρον του».

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο