Home » Κοινωνία » Τσιγγάνικη μαφία λυμαίνεται την ανακύκλωση

Τσιγγάνικη μαφία λυμαίνεται την ανακύκλωση

Θησαυρίζουν από την παράνομη διακίνηση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.
Με “μαύρα” λεφτά βουλγαρικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα και αγοράζουν απευθείας από μάντρες μοτέρ ψυγείων και κουζινών.
“Δυναμίτη” για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών αποτελεί η παράνομη διακίνησή τους από Αθίγγανους. Η δράση τους φρενάρει την οργανωμένη ανακύκλωση που έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα και να μολύνεται το περιβάλλον εξαιτίας της μη σωστής επεξεργασίας των ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και να χάνεται το τέλος ανακύκλωσης, που έτσι κι αλλιώς πληρώνουν οι πολίτες.
Εξάλλου, θεαματικά είναι τα αποτελέσματα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμος κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση πανελλαδικώς, καθώς το 2010 συνέλεξε 203 τόνους συσκευών, ξεπερνώντας τον δήμο Αθηναίων που συνέλεξε 156 τόνους.

Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr

“Δυναμίτη” για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών αποτελεί η παράνομη διακίνησή τους από Αθίγγανους. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να θεωρούσαμε ότι οι γυρολόγοι καθάριζαν, ως ένα βαθμό, τις πόλεις από τις άχρηστες ηλεκτρικές συσκευές και τα παλιοσίδερα, ωστόσο πλέον η δράση αυτή φρενάρει την οργανωμένη ανακύκλωση που έχει θεσμοθετηθεί από το κράτος.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι, όχι μόνο να μολύνεται το περιβάλλον εξαιτίας της μη σωστής επεξεργασίας των ηλεκτρικών συσκευών, αλλά και να χάνεται το τέλος ανακύκλωσης, που έτσι κι αλλιώς πληρώνουν οι πολίτες.
Ταυτόχρονα, το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πληροφορίες ότι βουλγαρικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα και αγοράζουν με “μαύρα” λεφτά απευθείας από μάντρες τα μοτέρ ψυγείων και κουζινών και στη συνέχεια τα μεταπωλούν στην πατρίδα τους.
Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες, μιλώντας στη “Μ”, ο διευθύνων σύμβουλος Ανακύκλωσης Συσκευών ΑΕ Αλέξανδρος Αλούκος, με αφορμή την ομιλία του σε συνάντηση εργασίας, με θέμα “Μηδενισμός δημοτικών απορριμμάτων με χαμηλό κόστος”, που διοργάνωσε το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του έργου «Zero Waste».
“Οι Αθίγγανοι συνεχίζουν να μαζεύουν τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που πετάμε. Στη συνέχεια τις πωλούν σε μάντρες, οι οποίες, με τη σειρά τους, τοποθετούν μόνο τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κομπιούτερ και τηλεοράσεις, στα ειδικά κοντέινερ που έχουμε τοποθετήσει έξω από αυτές. Αντίθετα, τις ηλεκτρικές συσκευές τις πωλούν απευθείας σε χαλυβουργίες. Δυστυχώς, στις μάντρες αυτές δεν γίνεται κατάλληλη επεξεργασία, όπως η αφαίρεση του φρέον από τα ψυγεία, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος”, εξηγεί ο κ. Αλούκος.
Παράλληλα, αναφέρει ότι, εξαιτίας της δράσης αυτής, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μείωση στα σιδηρούχα υλικά, όπως ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια και θερμοσίφωνες. Μάλιστα, εκτιμά ότι, εάν γινόταν κανονική συλλογή συσκευών, οι 47.000 τόνοι ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών που συλλέχθηκαν το 2010 θα μπορούσαν να ήταν 57.000.

Πληρώνουν οι χαλυβουργίες

Σύμφωνα με τον κ. Αλούκο, οι χαλυβουργίες δεν έχουν λόγο να προτιμούν τα υλικά αυτά, διότι τον σίδηρο που χρειάζονται τον παίρνουν από τα οργανωμένα εργοστάσια ανακύκλωσης που λειτουργούν στη χώρα, εκ των οποίων δύο στην Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη Νεοχωρούδα και το Πολύκαστρο.
“Οι χαλυβουργίες δίνουν για το σκραπ, δηλαδή για τη συλλογή μεταχειρισμένων μετάλλων, διπλάσια τιμή απ’ ό,τι η εταιρεία μας, η οποία ακολουθεί την τιμή που έχει καθοριστεί από το υπουργείο. Εμείς πληρώνουμε 115 ευρώ τον τόνο, καθώς έχουμε επιπλέον έξοδα για τη συνολική διαδικασία της ανακύκλωσης, οι δε χαλυβουργίες δίνουν 240-250 ευρώ στις μάντρες. Θεωρώ ότι, αν πληρώναμε 200 ευρώ τον τόνο, θα μαζεύαμε όλο το σκραπ, κάνοντας παράλληλα, ορθολογική διαχείριση των ανακυκλωμένων συσκευών”, τονίζει ο κ. Αλούκος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι ηλεκτρικές συσκευές είναι το 8%-10% του συνολικού σκραπ και προσθέτει: “Εάν δεν ελεγχθεί η παράνομη διακίνηση, δεν θα τα καταφέρουμε”.

Πρωτιά για τη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, θεαματικά είναι τα αποτελέσματα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στη Θεσσαλονίκη. Ο δήμος κατέκτησε για τρίτη συνεχή χρονιά την πρώτη θέση πανελλαδικώς, καθώς το 2010 συνέλεξε 203 τόνους συσκευών, ξεπερνώντας τον δήμο Αθηναίων που συνέλεξε 156 τόνους.
Ενδεικτικό της εξέλιξης αυτής είναι ότι το 2007 ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κάνει συλλογή μόλις 15 τόνων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ το 2008 και το 2009 έκανε 250 τόνους. Την ίδια στιγμή, ο δήμος Αθηναίων το 2009 συγκέντρωσε 179 τόνους και το 2010 156 τόνους.
“Όπου υπάρχει αυξημένη πολιτική βούληση για το περιβάλλον, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τζιας, η οποία, με μόλις 2.000 κατοίκους, κατάφερε να μαζέψει 29 τόνους συσκευών το 2009 και 32 τόνους το 2010. Μιλάμε για 16 κιλά ανά κάτοικο, εντυπωσιακό ρεκόρ στην Ευρώπη για τις ηλεκτρικές συσκευές”, εξηγεί ο κ. Αλούκος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα μας έχει πιάσει τον στόχο που έχει τεθεί από το σύστημα και αφορά τη συγκέντρωση 4 κιλών ανά κάτοικο. Πανελλαδικά, το 2009 συλλέχθηκαν 66.000 τόνοι συσκευών, δηλαδή 6 κιλά ανά κάτοικο, και το 2010 47.000 τόνοι, διαφορά που αποδίδεται στο μέτρο της απόσυρσης κλιματιστικών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης Ιωάννης Ζουρνάς τονίζει ότι η ανακύκλωση σε υλικά συσκευασίας δεν δουλεύει στη Θεσσαλονίκη. Από το 2003, οπότε ισχύει ο νόμος, οι δήμοι συγκεντρώνουν τα υλικά αυτά και τα πηγαίνουν σε ιδιωτικό κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς να λαμβάνουν φράγκο, καθώς συνεργάζονται με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης – Ανακύκλωσης ΑΕ. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης “έσπασε” αυτή την αδικία και από τον Ιούνιο του 2008 λαμβάνει 30 ευρώ ανά τόνο για χαρτόνι και 130 ευρώ ανά τόνο για γυαλί, αλουμίνιο και πλαστικό.
“Αντίθετα με ό,τι εφαρμόζεται τώρα, που η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ συνεργάζεται χωρίς ανταπόδοση με τους δήμους, πιστεύω ότι πρέπει αν αλλάξει η νομοθεσία και πλέον η ανακύκλωση να γίνεται με βάση το τονάζ. Επιπλέον, οι δήμοι θα πρέπει να πληρώνονται με βάση τους τόνους των υλικών συσκευασίας που συλλέγουν”, δηλώνει ο κ. Ζουρνάς.

Λειτούργησαν οι μπλε κάδοι στις Συκιές

Θετικά αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει το σύστημα ανακύκλωσης υλικών συσκευασιών (μπλε κάδος) στον δήμο Συκεών. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα στοιχεία για τις 21 ημέρες του Νοεμβρίου του 2010, συλλέχθηκαν 17.506 κιλά (ποσοστό 2,3%) του συνόλου. Τον Δεκέμβριο συλλέχτηκαν 64.710 κιλά ανακυκλώσιμων υλικών, που μεταφράζεται σε ποσοστό 6,2% του συνόλου. Τον πρώτο μήνα εφαρμογής της δράσης το ποσοστό ανακύκλωσης περίπου τριπλασιάστηκε, και εκτίμηση του δημάρχου είναι ότι, με την πλήρη εφαρμογή και την ανάπτυξη όλων των κάδων, θα επιτευχθεί ποσοστό ανακύκλωσης μεγαλύτερο του 20%.
Σημειώνεται ότι ο δήμος Συκεών έχει αναπτύξει και τοπικό δίκτυο ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων. Όπως εξηγεί ο κ. Δανιηλίδης, το πρόγραμμα αυτό άρχισε από το 2005 και σε συνεργασία με το τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Έχει γίνει προμήθεια ειδικών κάδων ανακύκλωσης οργανικών απορριμμάτων, τους οποίους ο δήμος διαθέτει δωρεάν προς χρήση σε νοικοκυριά της περιοχής. Στους κάδους αυτούς απορρίπτονται φυτικά υπολείμματα από την κουζίνα πριν αυτά μαγειρευτούν, καθώς και υπολείμματα από τον κήπο του σπιτιού, όπως γκαζόν, φύλλα κλπ. Αυτά, μέσω μίας φυσικής διεργασίας αποδόμησης, μετατρέπονται σε άριστης ποιότητας φυτόχωμα εντός 6-8 μηνών.
“Η δράση προϋποθέτει την ύπαρξη ακάλυπτου χώρου δύο τ.μ., ώστε να τοποθετηθεί ο κάδος σε χώμα. Μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 255 ειδικούς κάδους, τους οποίους χρησιμοποιούν 529 νοικοκυριά του πρώην δήμου Συκεών. Σήμερα, καλύπτουμε το 3,5% των νοικοκυριών του δήμου, ενώ πιλοτικά έχουμε προμηθευτεί και διαθέσει κάδους που κομποστοποιούν τα οργανικά στο μπαλκόνι”, τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

ΠΗΓΗ: Μακεδονία

Τσιγγάνικη μαφία λυμαίνεται την ανακύκλωση

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο