Home » Απόψεις » Tοξικές σχέσεις

Tοξικές σχέσεις

του Ευθύμη Ιωαννίδη

Γνωρίζουμε  για τοξικά απόβλητα, τοξικά νερά, τοξικά φυτά, τοξικές τροφές. Για τους «τοξικούς» ανθρώπους άραγε τι γνωρίζουμε;

Κι όμως, υπάρχουν και «τοξικοί» άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά τους ονομάζουν οι επιστήμονες. Είναι αυτοί που απομυζούν όλη μας την ενέργεια, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και με την παρουσία τους και μόνο μας εξαντλούν. Είναι μάλιστα ικανοί να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία.

Πότε κινδυνεύουμε;

Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, αίσθημα κόπωσης, νύστα, άμεση ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή μαλακών τροφών, όποια και αν είναι η φύση της σχέσης μας μαζί του (φιλική, συγγενική, ερωτική, επαγγελματική), πρέπει να βάλουμε όρια ή, αν η περίπτωσή του δεν παίρνει γιατρειά, ακόμα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας.

Πώς να τους αναγνωρίσουμε!

1. Ο ερωτόπληκτος

Σταματούν να απαντά στις κλήσεις μας ή στα μηνύματά μας κάθε φορά που συνάπτουν ερωτικό δεσμό ή τα ξαναβρίσκουν  με τους  τέως  συντρόφους τους. Δεν επικοινωνούν τόσο συχνά πλέον μαζί μας, δε μας αναζητούν, αισθανόμαστε να αποστασιοποιούνται  μεθοδικά και συστηματικά και όταν τους καλέσουμε  και τους προτείνουμε να συναντηθούμε δεν ευκαιρούν! Αν όμως η σχέση τους δεν μπορεί να συναντηθεί μαζί τους, ή αν χωρίσουν, τότε μας θυμούνται, μας καλούν και μας τονίζουν πόσο πολύ μας αγαπούν κι ότι μας έχουν διαρρήδην πεθυμήσει…

2. Το αιώνιο θύμα

Παραπονιέται συνεχώς για τα πάντα σε σημείο που πιστεύεις πως δεν μπορεί να ζήσει αλλιώς. Φταίνε οι γονείς του, οι πάλαι ποτέ φίλοι του, οι εργοδότες του, οι συγγενείς του, ο καπιταλισμός, η αριστερά  για όσα άσχημα βιώνει!  Στη μνήμη τους ανακαλούν αποκλειστικά τα δυσάρεστα γεγονότα. Έχουν να μας διηγηθούν μόνο «ιστορίες δυστυχίας», με αποτέλεσμα να «μαυρίζουν» και τη δική μας ζωή. Η κάθε επαφή μαζί τους μας μεταμορφώνει σε ένα ψυχικό ράκος. Η προσωπικότητά τους είναι τόσο θλιβερή, που μας καταβάλλει. Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι ευχάριστοι στην παρέα, αλλά αυτή η απαισιόδοξη στάση επηρεάζει και τη δική μας ζωή.

3. Ο “πολυάσχολος”

Τον συναντάς – συχνά – τυχαία σε εξόδους ή βλέπεις  αναρτημένες στο facebook φωτογραφίες από κοινή έξοδο με άλλους φίλους, άλλους συγγενείς, άλλη παρέα, ενώ σου έχει τονίσει, με περίλυπο μάλιστα ύφος πως δυστυχώς δεν ευκαιρεί να σε δει, μολονότι θα το ήθελε πολύ, καθώς έχει αυξημένες υποχρεώσεις… Σε σκέφτεται, σε αγαπά, δε σε ξεχνά κατά δήλωσή του, αλλά χρόνο για να βγει μαζί σου δεν έχει να διαθέσει… Δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ήταν η τελευταία φορά που συναντηθήκατε ενώπιος ενωπίω. Η επικοινωνία σας έχει καταντήσει να γίνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων μόνο μέσω διαδικτύου ή τυχαία μέσα από κοινή παρέα.

4. Ο αδιάφορος

Συναντιέστε για καφέ, θέατρο, κινηματογράφο κτλ. αποκλειστικά και μόνον χάρη σε δική σου πρωτοβουλία. Εσύ είσαι που μονίμως καλείς, που προσπαθείς, που προτείνεις, που συντηρείς τη σχέση! Αν δεν καλέσεις, δεν προτείνεις να συναντηθείτε, δεν υπάρχει περίπτωση να σε καλέσει, να σου προτείνει για καφέ  κτλ. να σε αναζητήσει!

5. Ο καιροσκόπος

Σε θυμάται πάντα όταν χρειάζεται χάρη κι εξυπηρέτηση. Να ταΐσεις το κατοικίδιο του/της, να τον/ τη βοηθήσεις να υποβάλει αίτηση για μία προκήρυξη, να της πεις τα χαρτιά, τον καφέ κτλ, να την πετάξεις κάπου με το αυτοκίνητό σου.

6. Ο παθητικά επιθετικός 

Προσπαθεί να σε μειώσει με συγκαλυμμένο τρόπο, κάθε φορά που του δίνεται η ευκαιρία μπροστά σε φίλους, συγγενείς, συναδέλφους για να αναδειχθεί, το καλό παιδί, να κερδίσει την εύνοια, τη συμπάθεια της ομήγυρης, να αναδειχθεί η ψυχή της παρέας και να ξεχωρίσει!

7.Ο ανταγωνιστικός- ζηλιάρης

7. Ένα καλό λόγο δεν έχει. Δεν παραλείπει να επισημαίνει συνεχώς τις ατέλειές σου και μάλιστα παρουσία άλλων. Θα προσέξει ότι πάχυνες, πως τα ρούχα σου είναι μπανάλ, πως η τσάντα σου δεν ταιριάζει με το παπούτσι, πως το νέο σου κούρεμα σε μεγαλώνει, πως η νέα σου σχέση δεν είναι του επιπέδου σου κτλ.

8. Ο κτητικός

Προσπαθεί να σε απομονώσει από τις υπόλοιπες επαφές σου με άλλους ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, δε χάνει ευκαιρία να μιλάει άσχημα για τον/ τη σύντροφό σου, για άλλους φίλους σου και γενικώς να σου επισημαίνει την “απαράδεκτη” συμπεριφορά τους και το πόσο πολύ θύμα είσαι που τους ανέχεσαι!

9. Ο νάρκισσος

Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξει κανείς με νάρκισσους, καθώς έχουν μειωμένη ενσυναίσθηση. Δεν βάζουν σχεδόν ποτέ τον εαυτό τους στη θέση των άλλων, λόγω έλλειψης συναισθηματικής κατανόησης, αλλά και γιατί είναι επικεντρωμένοι στις δικές τους ανάγκες, στις οποίες δίνουν σταθερά προτεραιότητα, και πολύ συχνά αγνοούν τα όρια των άλλων. Για έναν νάρκισσο τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εκείνον. Γι’ αυτό επιζητά άπληστα την προσοχή των άλλων και λαχταρά συνεχώς τον θαυμασμό τους. Σε «κρεμάνε» έτσι  όποτε τους έχεις ανάγκη, ενώ εσύ υποχρεούσαι να είσαι πανταχού παρών κάθε φορά που σε χρειάζονται. Δε σου συμπαραστέκονται σε δύσκολες προσωπικές στιγμές με όποιον τρόπο μπορεί…

10. Ο αξιόμεμπτος 

10. Χρειάζεται συχνά να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά του, να τον υπερασπιστείς όταν συναναστρέφεσαι με άλλους φίλους, οι οποίοι ενδεχομένως βλέπουν τα πράγματα με πιο καθαρό κι αντικειμενικό μάτι.

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο