Home » Όλα τα Νέα » Ουραγός στην ανακύκλωση ο Δήμος μας
Ουραγός στην ανακύκλωση ο Δήμος μας

Ουραγός στην ανακύκλωση ο Δήμος μας

Πολύ χαμηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης στο σύνολο των απορριμμάτων, μόλις 16% -ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η επίδοση αυτή φτάνει ακόμα και στο 70%- εμφανίζει η Ελλάδα το 2016, η οποία συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως κύρια μέθοδο διαχείρισης την τελική απόθεση στο έδαφος σε ποσοστό 80%.

Για το ζοφερό αυτό ποσοστό ευθύνες φέρουν όχι μόνον η πολιτεία, αλλά και οι περιφέρειες και αναμφίλεκτα, οι δήμοι. Οι δήμοι επίσης βαρύνονται ως επί το πλείστον, με την ευθύνη υλοποίησης δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης για την ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία της ανακύκλωσης.

Η κατάσταση στον Δήμο μας

Σήμερα ο Δήμος Κορδελιού- Ευόσμου εξυπηρετείται από τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Σήμερα μάλιστα το κόστος διάθεσης απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης είναι περίπου 175€/tn., και υπολογίζεται να φτάσει σε 200€/tn. το 2021.

Σύμφωνα δε, με στοιχεία των κέντρων διαλογής το 40% του βάρους στους μπλε κάδους είναι μη ανακυκλώσιμα υλικά. Πιο συγκεκριμένα, στους μπλε κάδους κυριαρχεί το χαρτί με 25%.Το μέσο ειδικότερα, ημερήσιο βάρος απορριμμάτων είναι 95 τόνοι. Πιο συγκεκριμένα, από το ετήσιο φορτίο των 34.500 περίπου τόνων απορριμμάτων στον Δήμο μας,το 43% είναι οργανικά υλικά,το 47% ανακυκλώσιμα, το 3% ανακτήσιμα και 7% διάφορα υλικά. Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε πως το ποσοστό ανακύκλωσης σήμερα στον Δήμο μας είναι 3% με τον μέσο όρο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να βρίσκεται στο 6%.

Ο πληθυσμός του Δήμου μας, υπολογίζεται σήμερα ότι ξεπερνά κατά πολύ τους 100.000 κατοίκους. Προκύπτει λοιπόν η αδήριτη ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών σχετικά με το επιθυμητό περιεχόμενο των κάδων ανάλογα με το χρώμα τους. Είναι άλλωστε ένας τομέας που ο Δήμος οφείλει το δίχως άλλο να εγκύψει.

Χρονοδιάγραμμα ενεργειών

Προϊόντος του χρόνου και με βάση την εθνική νομοθεσία προσεγγίζουμε το δόγμα”ο ρυπαίνων πληρώνει”. Ως εκ τούτου, το κόστος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων και απορριμμάτων θα συνιστά αποκλειστική ευθύνη των οικείων δήμων, δηλαδή των κατοίκων. Το κόστος έτσι των δημοτικών τελών, θα εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο διαχείρισης και από την αποτελεσματικότητα της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει, μάλιστα, δεσμευτεί από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να προλάβει τα “τεκταινόμενα”, ενώ το σχέδιο έχει εγκριθεί από την κατά τα άλλα “παγωμένη” Επιτροπή Διαβούλευσης.

Το σημείο, ωστόσο, προβληματισμού και ανησυχίας του μέσου πολίτη σήμερα στον Δήμο μας, εδράζεται στη σημαντική καθυστέρηση ως προς την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών.Ενδεικτικά με βάση το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έπρεπε με το τέλος του 2016 να έχουν διαρρήδην ολοκληρωθεί: η εκστρατεία ευαισθητοποίησης δημοτών σε θέματα πρόληψης,η ευαισθητοποίηση μαθητών, η οικιακή κομποστοποίηση, η διαχείριση ογκωδών αντικειμένων, η μονάδα κομποστοποίησης και η λειτουργία “πράσινου σημείου”.

Μια προσεκτική, εντούτοις, ματιά στον χώρο γύρω μας φανερώνει περίτρανα την ανυπαρξία των προαναφερθεισών δράσεων, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο μέσο του 2017.Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη χρηματοδότηση της δράσης, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάγνωση του σχεδίου,τα χρήματα θα προέλθουν ιδίοις πόροις, ήτοι από το ΕΣΠΑ, τον ΦΟΣΔΑ και το πράσινο ταμείο.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια κόστη για να δώσουμε ένα γενικό περίγραμμα της όλης επένδυσης.

Κόστος κατασκευής “πράσινου σημείου”(απαιτείται από ένα, σε Εύοσμο και Κορδελιό) 250.000€ σύνολο και μηνιαίο κόστος 3.000€.

Μονάδα κομποστοποίησης-διαχείρησης σύμμεικτων 5.500.000€ σύνολο και μηνιαίο κόστος 6000€.

Σαν πρόταση, θα θέλαμε να γνωστοποιήσουμε τη δυνατότητα ένταξης μέρους των παραπάνω έργων στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE, που είναι ήδη σε εξέλιξη και αφορά σε δράσεις για το περιβάλλον και την ανακύκλωση.

Καλούμε λοιπόν τη διοίκηση του Δήμου μας να αδράξει την ευκαιρία και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε ο Δήμος να γίνει επιτέλους “πράσινος”.

Ουραγός στην ανακύκλωση ο Δήμος μας

Ομάδα Διάλογος

Check Also

Γιάννης Καμαρινός

Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή

της Ολυμίας Σαλαγιάννη Γιάννης Καμαρινός: Ξεκίνησε από την αρχή. Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο