Home » Πολιτική » Μπατίρης ο… “Καλλικράτης”, σε απόγνωση οι δήμαρχοι

Μπατίρης ο… “Καλλικράτης”, σε απόγνωση οι δήμαρχοι

Μπατίρης ο… “Καλλικράτης”, σε απόγνωση οι δήμαρχοι

Το ταμείον είναι μείον για τους 14 νεοσύστατους δήμους του νομού Θεσσαλονίκης που δίνουν μάχη ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Της Φανής Σοβιτσλή
fsovitsli@makthes.gr  

Μάχη ακόμη και για τη μισθοδοσία του προσωπικού, που κινδυνεύει να μείνει απλήρωτο τους επόμενους μήνες λόγω έλλειψης ρευστού, δίνουν πλέον οι νέοι δήμαρχοι, που ανέλαβαν τα καθήκοντά τους πριν από λίγες ημέρες.
Το ταμείο σε καθέναν από τους 14 καλλικρατικούς δήμους της Θεσσαλονίκης είναι μείον και κανείς δεν κάνει λόγο για έργα, παρά μόνο για χρέη. “Όχι έργα αλλά ούτε μια γέφυρα δεν είμαστε σε θέση να φτιάξουμε. Ο Καλλικράτης είναι φτωχός και τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα”, σχολιάζουν προβληματισμένοι οι δήμαρχοι.
Οι αιρετοί, ίσως για πρώτη φορά, έχουν αφήσει στην άκρη την υποσχεσιολογία για έργα και δράσεις, καθώς την επομένη της Πρωτοχρονιάς διαπίστωσαν ότι υπάρχουν μόνο προβλήματα, ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείμματα και χρέη που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται αδύνατον να καλυφθούν. Για πρώτη φορά επίσης κανείς τους δεν μιλά για κανένα αναπτυξιακό έργο και δυστυχώς αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι έχουν να διαχειριστούν “μαύρες τρύπες” στα ταμεία και με το ζόρι να καλύψουν το επόμενο διάστημα τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Ψαλίδι 36% στα κονδύλια
Το 2010 η τοπική αυτοδιοίκηση δέχθηκε το μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα των τελευταίων χρόνων, αφού η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των γενναίων περικοπών, ψαλίδισε κατά 30%-36% τους θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι οι δήμοι όχι μόνο δεν έχουν λεφτά να κάνουν έργα, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μπαλώματα.


“3 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα το 2010”

Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου

Ενδεικτικά της δεινής οικονομικής κατάστασης που βιώνουν οι δήμοι είναι τα νούμερα που παρουσίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, από όπου φαίνεται η δραματική μείωση των πόρων το 2010 σε σχέση με το 2009.
Το 2000 ο δήμος Αμπελοκήπων έλαβε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 8,3 εκατ. ευρώ και το 2010 6,3 εκατ. ευρώ. Από τη ΣΑΤΑ το πρόγραμμα ΤΑ, που αφορά έργα, ο ίδιος δήμος πήρε το 2009 1,1 εκατ. ευρώ και το 2010 μόλις 757.241 ευρώ, ενώ το ποσό των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία μειώθηκε στο 50%, καθώς από 647.397 ευρώ ο δήμος πήρε το 2010 μόλις 313.142 ευρώ. Κοινώς, όπως ανάφερε ο κ. Κυρίζογλου, το 2010 οι πόροι του δήμου μειώθηκαν σε σχέση με το 2009 κατά 3.041.424,78 ευρώ. “Γι’ αυτό, καλό θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης να αφήσει κατά μέρους τους εξυπνακισμούς ότι φταίνε οι δήμοι. Φταίει η κυβέρνηση, που επιδεινώνει τη φτώχεια”, σημείωσε ο δήμαρχος.

“Δεν υπάρχουν λεφτά για τίποτε”
Ανάλογες και ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις των πόρων και σε άλλους δήμους της Θεσσαλονίκης και ευρύτερα της χώρας. “Λεφτά δεν υπάρχουν για τίποτε, παρά το δόγμα του πρωθυπουργού προεκλογικά. Δεν έλεγε την αλήθεια και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Έχουμε υποστεί άγριες περικοπές και ακόμη δεν πήραμε ούτε τα χρωστούμενα της προηγούμενης χρονιάς”, σχολίασε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης.


“Να κερδίσουμε κοινοτικό χρήμα”

Δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος

Για μακρά περίοδο φτώχειας που θα περάσει η αυτοδιοίκηση έκανε λόγο ο νέος δήμαρχος Παύλου Μελά Διαμαντής Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι “ο Καλλικράτης έπρεπε να γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Αντίθετα, ήρθε τώρα, σε μια περίοδο φτώχειας, για να υπηρετήσει τις οικονομίες και όχι τις κοινωνίες”.
Μιλώντας για την οικονομική κατάσταση των τριών δήμων που συνενώθηκαν (Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία) αναφέρει ότι προς στιγμή υπάρχει ταμειακό υπόλοιπο 2,3 εκατ. ευρώ στη Σταυρούπολη και μόλις 700.000 ευρώ στην Ευκαρπία. Αντίθετα, όπως είπε, η Πολίχνη έχει σωρεία χρεών, που φτάνουν τα 12,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 4,5 εκατ. είναι δάνεια.
“Επομένως, για ποιον δήμο και για ποια ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε;” αναρωτιέται ο δήμαρχος και σημειώνει ότι λεφτά δεν υπάρχουν ούτε για ανέκδοτο. “Προσπαθούμε σε πρώτη φάση να σώσουμε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Από κει και έπειτα πρέπει να ξέρουμε ότι εθνικό χρήμα δεν υπάρχει και, αν είμαστε έξυπνοι και ικανοί, θα πρέπει να κερδίσουμε κοινοτικό χρήμα, είτε μέσω του ΕΣΠΑ είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων” υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θα ορθοποδήσουν μόνο οι νοικοκυραίοι
Η εκτίμηση των περισσοτέρων αιρετών στην εποχή του “Καλλικράτη” είναι ότι οι δήμοι που θα σταθούν όρθιοι τα επόμενα χρόνια θα είναι μόνο αυτοί που είναι νοικοκυρεμένοι. Ο δήμαρχος Παύλου Μελά υποστηρίζει ότι ασφαλώς οι περικοπές των πόρων είναι μεγάλες, αλλά ακόμη και αυτά τα λίγα με χρηστή διαχείριση μπορούν να κρατήσουν έναν δήμο όρθιο.
Οι περισσότεροι δήμαρχοι, πάντως, πιστεύουν πως μόνο το ΕΣΠΑ θα τους σώσει, γιατί μόνο έργα χωρίς κόστος μπορούν πλέον να γίνουν στους δήμους.


“Είμαστε πρωταθλητές στα χρέη”

Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Δημήτρης Σαραμάντος

Για χρέη που υπερβαίνουν τα 20 εκατ. ευρώ στο σύνολο του καλλικρατικού δήμου Ωραιοκάστρου έκανε λόγο ο δήμαρχος Δημήτρης Σαραμάντος. “Όποιος έχει την πεποίθηση ότι θα κάνει πράγματα στο εξής έχει αυταπάτες. Ας φτάσουν πρώτα τα λεφτά για τη μισθοδοσία το επόμενο διάστημα και βλέπουμε”.
Ο ίδιος πάντως αποκάλυψε ότι εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του, ο νέος δήμος Ωραιοκάστρου κατατάσσεται πρώτος σε χρέη στον νομό Θεσσαλονίκης και τέταρτος στην Ελλάδα. “Μόνο τα χρέη σε δάνεια αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ, για αυτό το βασικό μας μέλημα είναι να δούμε την αποπληρωμή τους και πώς αυτή δεν θα επηρεάσει την ομαλή λειτουργία του δήμου συνολικά”, υπογράμμισε ο κ. Σαραμάντος.

Check Also

Ο φθηνός λαϊκισμός του Δήμου μας έχει αγγίξει και το ΔΑΚ

Ο φθηνός λαϊκισμός του Δήμου μας έχει αγγίξει και το ΔΑΚ

Όλα τα λύσαμε στον δήμο μας, οι ονομασίες μας έλειπαν. Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική μας …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Κάντε like στη σελίδα του evosmos.org στο Facebook Έτσι θα ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα της καθημερινότητας.

Κλείσιμο